6 tipp a jobb alvásért

A jó alvás elengedhetetlen az emberi test egészséges működéséhez és a szellemi frissesség megőrzéséhez. Átlagos esetben egy felnőtt számára 7 óra lenne az optimális alvásidő, ehhez általában 8 ágyban töltött óra kell. Ahhoz, hogy ebben a 8 órában legyen hét óra alvás, érdemes az alábbi ötleteket is megfontolni.

Ragaszkodj az időpontokhoz!

Minimum 8 órát szánj az alvásidőre, hétköznapokon és hétvégén is. Ebben a 8 órában már ne legyen benne a telefon nézegetése, a tévé bámulása vagy a nassolgatás. Megnyugtató olvasás, relaxációs zene hallgatása legyen inkább benne. Vagy csak csendes pihengetés 20-30 percig, mielőtt elalszol – ha 20 percen belül nem alszol el, akkor érdemes felkelni és valami megnyugtatóval foglalkozni. Törekedj rá, hogy minden nap ugyanakkor feküdj és kelj.

Figyelj arra, mit eszel és iszol lefekvés előtt

Ne menj aludni éhesen, de jóllakottan sem. A legjobb, ha lefekvés előtt már kerülöd a nehéz, bő vacsorákat, vagy ha ilyet eszel, akkor egy 3-4 órával fekvés előtt tudod megtenni. A cigarettában található nikotin és a kávéban, teában található koffein szintén rossz hatással lehet az alvásodra, mivel mindkettő serkentő hatású.

Úgy alakítsd ki a hálószobád, hogy alvás-barát legyen

Az, hogy kinek milyen környezet jelenti a pihentetőt, erősen egyénfüggő. Alváshoz általában sötét, csendes, enyhén hűvös hely a legjobb. De ez még nem minden! A környezeti tényezőhöz hozzátartozik az is, hogy lefekvés előtt kerüljük a fényt kibocsátó képernyőket, mint a televízió, telefon, tablet, számítógép képernyője. Hiába van már minden eszközön éjjeli fény üzemmód, az agyunk attól még ugyanúgy nem tud megpihenni, ha a sokadik bejegyzést olvassuk vagy TikTok videót nézzük.

Jó a délutáni szundi, de csak mértékkel!

A hosszú napközbeni alvás hatással van az éjszakai alvásunkra is. Ha mindenképpen szeretnél szundítani napközben, akkor két szabályt kell betartani: mindenképpen még négy óra előtt legyen, és csak fél óra, természetesen a telefon szundi funkciójának használata nélkül! Aki éjszakai műszakban dolgozik, nekik mindenképpen kellhet még egy délutáni pihenő munka előtt, hogy bírják ébren.

Legyen fizikai aktivitás is napközben!

Akár egy húsz perc séta is jót tehet az alvásodnak, de edzeni, jógázni is jó. Arra figyelj, hogy ne este végezd ezeket a tevékenységeket.

Kezeld a stresszt!

Beszéld ki magadból a napi gondokat, ha van kivel, ha nincs, akkor keress egy olyan tevékenységet, amivel levezetheted, feldolgozhatod a stresszt. Fontos, mert ha zsongó fejjel, gondterhelten fekszel le, felkelni még rosszabb lesz.

Még szintén kedvelheted...