brokkoli

6 olcsó és egészséges zöldség

Függetlenül attól, hogy fogyókúrázol, vagy szeretnél esetleg némi egészségesebb ételt a napi menükhöz hozzátársítani, fontos, hogy pénztárcabarát és egészséges ételeket válassz. Igaz, a bolti zöldségek nem éppen a legolcsóbbak, főleg szezonon kívül, az alábbiakban láthatsz néhány olyan zöldséget, amellyel feldobhatod az étkezéseid. A legtöbb olyan, hogy magad is meg tudod akár az erkélyen is termelni, kertes háznál pedig mindenképpen érdemes is megpróbálni!

Ezt a 6 egészséges zöldséget mindenképpen érdemes kipróbálni

Brokkoli: attól függően, hogy mikor és hol veszed, a brokkoli egy megfizethető szuperzöldség, ami nem csak laktató és finom, de a felhasználása rendkívül sokrétű. Magas C-vitamin tartalma sokat dobhat az immunrendszer működésén, de a K-vitamin és folsav tartalma is igen hasznos.

Hagyma: egyike azoknak az ételeknek, amelyet szinte minden húsos étel alapjába beleteszünk. Fogyasztható sütve, rántva, kenyéren, salátákban, tehát nagyon sokféleképpen. A hagyma nem egy kifejezetten igényes növény, és szinte egész évben kapható, tartható. Az újhagyma pedig a húsvéti asztal elengedhetetlen része. Magas antioxidáns és ásványi anyag tartalma a számos vitaminnal (C-vitamin, B6-vitamin) felfegyverkezve valódi csodanövény.

Édesburgonya: idehaza az elmúlt pár évben robbant be újra a konyhákba, és noha nem éppen legolcsóbb (több helyen érdemes megnézni), könnyen termeszthető. Köretnek illetve hasábokban kisütve mártogatóssal tökéletes nasi is lehet. Magas béta-karotin tartalma miatt egy nagyon jól hasznosítható termény.

Répafélék: a sárga- és fehérrépa megint csak olyan növények, amelyeket mindenkinek érdemes akár termelni, akár csak tartani otthon. Mindkét répafajta olcsó, könnyen hozzáférhető, és magas béta-karotin és A-vitamin tartalma segít a látás és az immunrendszer helyes működésének megőrzésében.

Káposzta: szezonjában frissen, szezonon kívül pedig savanyítva érdemes vásárolni. Számos régi magyar recept van a káposzta különböző felhasználására, levesben, köretként, töltve, salátában is alkalmazható. Magas C- és K-vitamin tartalma miatt ajánlott a rendszeres fogalma.

Babok: zöldbab, tarkabab, virágbab, lóbab, és még sorolhatnánk a típusait. Termelését tekintve igénytelen, hozzáférhetőségét nézve pedig széles körben, sokféle módon elérhető terményről beszélhetünk. Konzervet csak mértékkel érdemes venni, frissen vagy fagyasztva ajánlott a beszerzése. Főzelékbe, levesbe, rakottasan, párolva köretként is fogyasztható, illetve népszerű még a Bud Spencer által filmjeiben gyakran fogyasztott hagymás-bab is!

Még szintén kedvelheted...