4 tipp, hogyan spórolj a benzinnel

Ahogy a benzin ára egyre magasabbra kúszik, fontos újra átgondolni, hogyan lehet spórolni vele, hiszen nem mindegy, hogy a havi bérünkből mennyi megy el üzemanyagra. A következő néhány tipp segíthet feleleveníteni azt, amit már korábban tudhattál arról, hogyan lehet hatékonyan spórolni a benzinnel vezetés közben!

Maradj mindig a sebességhatáron belül!

Ha sokat utazol lakott területen kívül, lehet, hogy gyakran nyomod tövig a gázt, hogy a 100 fölötti sebességgel hamarabb odaérj valahova. Ez azonban nem a legkifizetődőbb dolog. 100 kilométer/óra fölött 15 éve még csak 10 forinttal, ma már legalább 30 forinttal kerül többe az autó hajtása minden 10 kilométer/órás többlet után. Persze ott vannak még azok a tényezők, hogy a rendőrök bemérhetnek, illetve amúgy is balesetveszélyes dolog túl gyorsan hajtani.

Használd ki az ötös fokozatot!

A legtöbb autó fogyasztásának jót tesz, ha időben magasabb fokozatba kapcsol a vezetője. Amint lehet válts fel ötösbe, így az autód visszafogottabban fogyaszt, mivel hatékonyabb lesz a teljesítmény leadás. Sőt, vannak olyan motorok, amelyek nem csak az országúton, de lakott területen is gond nélkül mennek ötösben vagy hatosban.

Kevesebb fékezés!

A fékpedál nyomkodása növeli a benzinfogyasztást, így jobban jársz te is, és az autód is, ha inkább sebességhatáron belül mozogva megtartod az optimális követési távolságot. Amikor csak lehet használd a motorféket, ha látod, hogy már sárga az a háromszáz méterre lévő lámpa, akkor  vedd le a lábad a gázról, és fokozatosan válts vissza, ráérsz akkor fékezni, ha már odaértél. Ugyanez vonatkozik arra is, ha lakott terület felé érsz, vedd le a lábad a gázról, hagyd a motorféket dolgozni, és ha az autónak nem gond, akkor maradj ötösben és úgy gurulj át a településen.

Óvatosan a kuplunggal!

Talán emlékszel még a KRESZ tanfolyamon vagy a rutin órákon mit mondott az oktató: kinyomott kuplunggal ugyanúgy fogyaszt az autó. Ha látod, hogy meg kell állnod, vagy egyenletes a terep ne legyen a lábad a kuplungon: az autó akkor is lassul, ha leveszed a lábad a gázról, és egyenletes terepen amúgy sem kell le-föl váltogatni.

Ha már a kuplung szóba jött: a lámpánál sem kinyomott kuplunggal várd a zöldet. Tedd a kocsit üresbe, és amikor sárgára vált, tedd egyesbe, majd kis gázfröccsel indulj le. Lehet a mögötted jövő „utak királya” ledudál, de azzal csak a saját energiáját pazarolja, te attól még biztonságosan eljuszt az úticélodhoz.

Még szintén kedvelheted...