Hogyan kell karban tartanunk a porszívónkat?

A modern porszívók megközelíthetetlenül jobb hatásfokkal rendelkeznek, mint a korábbiak, köszönhetően a folyamatos fejlesztésnek és az egyre jobbá váló anyagoknak. Emellett ma már nem fújják vissza a lakótérbe a poros levegőt, amiről számos szűrő gondoskodik.

Ezeknek a gépeknek a működése azonban nem lehet tökéletes a megfelelő karbantartás nélkül. Ebben a cikkben azt ismerhetjük meg, mit kell rendszeresen cserélnünk napjaink porszívóin.

Porzsák

A porzsák egy olyan kellék, amit a porszívótól függően rendszeresen cserélnünk kell. A papír porzsákot használó gépeknél a zsákot a szeméttel együtt ki kell dobni, majd egy újat betenni a helyére. A textil porzsákok ezzel szemben kiüríthetők, és nagyon sok alkalommal újra felhasználhatók.

A porzsák nélküli eszközök pedig kiborítható tartályt használnak, melyeket elég csak kiönteni, és visszarakni a helyükre.

Attól függően, melyik típusra van szükségünk, a beszerzés nehézsége is eltérő. A Samsung porzsák például könnyen beszerezhető, de a kevésbé ismert, sokszor noname márkáknál ez már gondokat okozhat. Erre is érdemes odafigyelni a vásárlás során.

Szűrő készlet

A szűrő sok dologért felelős egy porszívóban, például kiszűri a kifújt levegőből a porszemcséket. A HEPA szűrők emellett a kórokozókat is fel tudják fogni, így a lakótér levegője egészségesebbé válik. A kiváló hatásfok ára azonban az, hogy az ilyen termékek egy idő után eltömődnek, és a cseréjük szükséges.

Természetesen ez esetben is az adott márka ismertségétől és elterjedtségétől függ, milyen könnyű beszerezni. Egy Samsung szűrő készlet például a legtöbb porzsák és szűrő webshopban kapható, míg a noname gépeknél ismét gondokba ütközhetünk.

Mindenesetre nem érdemes lemondani a karbantartásról csak azért, mert nehezen beszerezhető egy-egy kellék. A karban tartott szűrő ugyanis nem csak arról gondoskodik, hogy tiszta levegő vegyen körbe minket, de tehermentesítheti a gép motorját is. Ha ezt elhanyagoljuk, akkor a porszívó idő előtt tönkre is mehet.

Még szintén kedvelheted...