5 ok, hogy miért ne egyél túl sokat estére

Amikor az ember éhes, akkor eszik. De sokan akkor is eszünk, amikor nem vagyunk éhesek. Ez különösen igaz, akkor ha nehezen alszunk el, filmet-sorozatot nézünk, vagy munka, tanulás miatt fent kell maradnunk. Lehet ugyan, hogy egy esti nasi, vagy egy kiadósnál nagyobb vacsora pillanatnyilag jól esik, később, amikor aludni próbálunk, már nem lesz olyan kényelmes. Az alábbiakban bemutatjuk, melyek azok az okok, amelyek miatt érdemes kihagyni az esti plusz egy étkezést!

Rosszabb minőségű alvás, rémálmok

Tanulmányok bizonyítják, hogy lefekvés előtt legkésőbb egy óra az az idő, amikor még nyugodtan ehetsz. Ha nagyon későn eszel, és aztán hamar el is alszol, nem csak az emésztés miatt romlik az alvásod minősége: teli hassal elalva gyakoribbak a kellemetlen, furcsa, ébredés után kellemetlen érzést hátrahagyó álmok.

Másnapi következmények: éhségérzet

A késői étkezés alapjaiban befolyásolja az emésztésed, amihez másnap egy kellemetlen jelenség társul: fokozottabb lesz az éhségérzeted. Attól függően, mit ettél éjszaka, gyakrabban lehet magas a gyomorsavad, jelentkezhet savas reflux is.

Cukorgondok

A testünk éjszaka nem tudja olyan hatékonyan szabályozni a vércukorszintet, emiatt az éjszakai nasinak megnövekedett vércukorszint, illetve annak kellemetlenebb mellékhatásai lehetnek a következményei. Ha eszel éjjel, akkor érdemes olyan rágcsálnivalót tartani otthon, aminek alacsony a glikémiás indexe.

A szívedről is szól

Az éjszakai evészet, különösen ha ezzel egy már beállított ritmust borítasz fel, hatással van a metabolizmusodra, amely miatt aztán megnövekedhet a triglicerid és koleszterin szinted. Azt pedig talán nem is kell külön mondani, hogy egyik sem éppen egészséges az emberi szívre nézve.

A Jolly-Joker ok: az éjszakai evés elhízáshoz vezet!

Bizonyított tény, hogy az késői étkezés – akár később elköltött vacsoráról, akár nasizásról van szó – egyenes úton vezet az elhízás felé. Ez amiatt van, hogy éjjeli étkezések után a szervezet több szénhidrátot vesz fel, mint zsír (ami lényegében az egyik üzemanyagünk), ami direkt módon vezet súlynövekedéshez. Ehhez tegyük még hozzá azt is, hogy a hormonháztartást is megboríthatja, ami miatt másnap farkas éhesen kezded a napot, és szinte egész nap úgy érzed, hogy egy lovat is meg tudnál enni.

A fenti okok tehát azok, amelyek miatt érdemes kerülni a vacsora későre tolását, illetve ha az elkerülhetetlen, akkor fontos, hogy könnyű legyen. És nem, a rántott csirkecomb hasábkrumplival nem könnyű vacsora!

Még szintén kedvelheted...