rezsiszámla

Így csökkentsd a rezsidet az otthonodban

A rezsi csökkentése otthonunkban csak rajtunk múlik! Számos olyan terület van, ahol jelentősen spórolhatunk a kiadásainkon. A legjobb, ha gyorsan tisztázzuk, mi számít rezsinek: villamosenergia, földgáz, víz-szennyvíz, illetve idesorolható még a hulladékszállítás, de annak általában rögzített díjai vannak, és csak negyedévente kell fizetni. De nézzük, hogy a havi rezsikiadásaid hogyan csökkentheted!

Víz

A folyóvíz ma már az otthonok 98%-ában alapvető szolgáltatás, amely a higiénia és alapvető szükségletek kielégítésének céljából fontos. De miért spórolnál vele? Mert a víz kincs, és bizony egyre drágább lesz, hiszen már most s van olyan terület, ahol közel 1000 forint egy köbméter víz, a szennyvíz díja nélkül. Így spórolhatsz a vízszámládon:

Mindig zárd el a csapokat! Valószínű, hogy ezt nem is kell külön mondani, de azért mindig finoman tekerj egyet a csapon használat után. Ha azt látod, hogy nagyon gyakran csöpög, akkor pedig mindenképpen javíttasd, cseréld – ez kiadás ugyan, de szükséges, és egy jó kerámiabetétes csappal hosszú évekre előre spórolhatsz, mivel a műanyaggal ellentétben kevésbé kopik, és nem nyúlik.

Zuhanyozz a fürdés helyett! Egy jó, pihentető kádas fürdés beleférhet néha, de ha a pénztárcánk szempontját nézzük, nem igazán jó ötlet minden nap félig tele kádban lubickolni. A zuhanyzás kevesebb vizet fogyaszt és jóval gyorsabb is, így marad idő még fontos dolgokat megcsinálni.

Villamosenergia számla végösszegének lehetőségei

A villanyszámla egyike azoknak a havi kiadásoknak, amelyekkel éves szinten akár tízezreket is megfoghatunk, ha odafigyelünk pár apróságra és néhány nagyobb dologra. Így spórolhatsz az áramszámlán:

  • ha nem vagyunk bent egy helyiségben, kapcsoljuk le a villanyt
  • ne menjen fölöslegesen egy gép sem (tévé háttérzajnak, számítógép csak úgy elindítva)
  • töltőket húzd ki ha nem használod!
  • elektromos tűzhely esetében használj megfelelő méretű edényeket, a sütőt csak pár percig melegítsd
  • amint lehet, cseréld le a hagyományos izzókat minden lámpatestben

Spórolás a gáz- és fűtésszámlákon

Ha gázzal fűtöd a lakásod, akkor bizony nagyobb léptékű dolgokkal lehet csak spórolni:

  • Külső nyílászárók cseréje: sok házban, sőt panellakásban is dupla, fakeretes ablakok vannak, amelyek engedik ugyan szellőzni a házat, de a meleg csak úgy szökik rajtuk keresztül.
  • Szigetelés: legalább 12 centiméter vastag külső (a felső szigetelésről se feledkezz meg) szigetelés ajánlott, ez már jelentősen csökkentheti a fűtési időt és azzal járó költségeket.
  • Berendezések modernizálása: radiátorok, gázkonvektorok és a kazánok is elavulnak egy idő után. Ha még mindig a nagyid korabeli berendezések vannak a lakásban, ideje lehet egy korszerűsítésnek.

Még szintén kedvelheted...