Így spórolj otthon az áramszámlán

Az áramszámla sajnos minden hónapban megérkezik, akár akarjuk, akár nem. Jön emailben, jön postán, jön az appon keresztül, és ha nem figyelünk oda, bizony elég kellemetlen meglepetéseket okozhat a levél megnyitása. Szerencsére az áramszolgáltatók is rájöttek, hogy a fenntarthatóság érdekében nekik szerepük van abban, hogy a fogyasztók tudatosabban használják eszközeiket, ezzel csökkentve a fogyasztást, s közvetlenül a számlán a fizetendő összeget is. Nézzük meg, hogy a nagyobb konyhai eszközeinkkel hogyan tudunk spórolni.

Elektromos tűzhely és sütő

A modern konyhák alapvető eleme tűzhely és a sütő. Ezeket az eszközöket minden nap használjuk, és némi kis odafigyeléssel rengeteg energiát és pénzt spórolhatunk meg

  • Így spórolhatsz a főzőlapon: mindig megfelelő méretű edényt használj. Ha túl nagy az edény, akkor több energia kell a felmelegítéséhez, ha túl kicsi, akkor pedig nem optimális az energiakihasználás.
  • Így spórolhatsz a sütővel: ha több mint negyven percig kell valamit sütni, akkor a tervezett idő előtt 10 perccel le is kapcsolhatod – a maradványhő gond nélkül elég a sütés befejezéséhez. A modern sütők jó részénél nem kell sokat előmelegíteni, egy-két perc elég lehet.

A mikrohullámú sütő

A mikrohullámú sütőnek elsődleges funkciója a melegítés, amitől nem érdemes eltérni: az olvasztás nagyon sok időt és energiát vesz fel, és noha vannak erre az eszközre fejlesztett receptek, nem érdemes főzésre használni. Ami pedig még egy apró tipp: ne hagyjuk nyitva az ajtaját, és mindig kapcsoljuk ki (tehát az időzítőt tekerjük nullára), mivel a kis lámpa hosszú távon dobhat az áramszámla végösszegén.

A mosogatógép

Mivel a mosogatógép nem csak áramot, hanem vizet is fogyaszt, kiemelten fontos, hogy megfelelően használjuk. Alapszabály, hogy mindig tele töltettel használd, hiszen két féladag elmosása több energiát és vizet vesz igénybe, mint egy telerakott program lefuttatása. Ha nincs olyan makacs szennyeződés az edényeken, akkor elég lehet az 50 fokos hőmérséklet a 60 helyett, amivel már alapvetően sok időt és energiát spórolhatsz.

Mit tehetsz még?

Például a hűtőt mindig zárd be, és nem kell maximumon hűteni sem. Érdemes a hagyományos izzókat lecserélni LED-re, illetve amit nem használsz eszközt, ne felejtsd el kikapcsolni, kihúzni (töltőket pl.). Sok apró dolog van, amivel csökkentheted a számlák végén a fizetendő összeg mértékét, javasoljuk, hogy figyelj oda ezekre!

Még szintén kedvelheted...