családállítás

Családállítás a jobb kapcsolatok elérése érdekében

A családállítás módszertana lényegében azon az elven alapul, hogy sok érzésünk és élményünk eredete jóval a születésünk előtti időben gyökerezik. Függőségek, betegségek, depresszió, szorongás vagy boldogtalan kapcsolatok, sőt anyagi nehézségek is részei lehetnek ennek a tudattalan öröklődésnek.

A következő eset tökéletes példa erre

Egy workshop beszámolói között bukkantunk egy fiatal nő esetére, aki a foglalkozás megkezdése előtt úgy érezte, hogy mind a munkahelyén, mind a párkeresésben valami blokkolja. A családállítás során kiderült, hogy korábban két testvérét is elveszítette. A túlélők bűntudata pedig visszatartotta a sikeres élettől. A foglalkozást követő néhány hónapban azonban már sikerült feljebb lépnie a munkahelyi ranglétrán, illetve egy éven belül élettársi kapcsolatba került egy férfival.

A családállítás mögött rejlő gondolat

Bert Hellinger a módszer megalkotója többgenerációs családok között élt misszionáriusként Dél-Afrikában, ahol megfigyelte a családi rendszerekben működő alapvető irányítási elveket. Idővel pedig rájött, hogy ezek az alapelvek azokra a családokra is érvényesek, akikkel a második világháború utáni Németországban együtt dolgozott.

Egy pszichológus a hagyományos pszichoterápia során általában egy problémát vagy tünetet vizsgál, feltételezve, hogy az a páciens életére és a pszichéjére jellemző. Gyakran megpróbálja a forrást a korai gyermekkor eseményeire visszavezetni. A családállítás során a terapeuták ezt tovább kicsinyítik, és úgy tekintenek az adott személyre, mint egy többgenerációs családrendszer tagjára. Nem számít ugyanis, hogy milyenek a páciens jelenlegi családi kapcsolatai, vagy személyesen érintkezik-e az előző generációk tagjaival, a család, ahonnan származik, hatással van arra, hogy ki is ő valójában.

Hogyan zajlik?

A családállítás általában ismeretlen személyek körében zajlik, akik a nehézséget okozó családtagokat, munkatársakat vagy barátokat képviselik. A faciliátor pedig a foglalkozás során arra kéri őket, mondják el mit éreznek, különösen a család többi tagjával való kapcsolatukat illetően. Mindeközben a problémát előterjesztő egyén kívülről figyel, hogy új perspektívát nyerjen a helyzettel kapcsolatban.

Összegzés

Ez a módszer teljesen megváltoztatja azt a belső képet, amit a velünk történtek miatt magunkkal hordozunk. Az újonnan kialakult felfogás pedig megtelepszik a lelkünkben, és olykor azonnali változásokat hoz létre az életünkben.

*****

A cikkhez az anyagot Orosz Balázs oldalán találtuk:

Orosz Balázs párterapeuta, life coach, családállító

Cím: Budapest, Vas u. 6, 1088

Telefonszám: +36302892348

Google profil

Még szintén kedvelheted...