Miért fontos a biztonságos fürdetés?

Babánkkal, kis gyermekünkkel a fürdőzés stresszes lehet. Általában a nap végén történik, mikor már fáradtak vagyunk mi is és a kicsi is. Ha túl sok dolog történik egyszerre, az növelheti a sérülések kockázatát. A vízbefulladás és a forrázás jelenti a fő kockázatot a gyermekek számára fürdés közben.

A fürdőszobai biztonság alapjai

A vízbefulladás és a forrázás jelenti a két fő kockázatot a fürdőzés során. Ezeket a kockázatokat elkerülhetjük, ha betartjuk a bababiztonság előírásait és fürdési idő négy aranyszabályát:

  • Mindig felügyeljük a fürdőben tartózkodó csecsemőket, kisgyermekeket. Soha ne hagyjunk nagyobb gyerekeket vagy testvéreket a felügyelni.
  • Ellenőrizzük, hogy a víz hőmérséklete 37°C és 38°C között van-e, mielőtt behelyezzük gyermekünket. Használjunk vízhőmérőt, a csuklónkat vagy a könyökünket.
  • Készítsünk elő mindent előre, hogy gyermekünk mellett maradhassunk a fürdés idejére – törölközőt, arcmosót, vattát, tiszta pelenkát és tiszta ruhákat.
  • Engedjük le a vizet, amint lejárt a fürdés ideje. Körülbelül 5-10 perc elegendő egy fürdéshez.

Hogyan lehet megakadályozni a fulladást a fürdőben?

A fiatal gyerekek hajlamosak a fulladásra és akár néhány centiméteres vízben is megtörténhet a tragédia.

Ezenkívül a fulladás nagyon gyors is lehet – mindössze 20 másodperc elég. A kisgyermekek ráadásul csendben fulladhatnak meg, köhögés vagy fröccsenés nélkül, így előfordulhat, hogy észre sem vesszük mi történik.

A balesetek megelőzésének kulcsa az állandó felnőtt felügyelet!

Hogyan előzzük meg az égési sérüléseket és forrázásokat a fürdőszobában?

A kisgyermekek bőre nagyon érzékeny, ami azt jelenti, hogy a túl forró fürdővíz nagyon gyorsan leforrázhatja őket. A gyermekek számára a biztonságos hőmérséklet 37°C és 38°C között van, míg a felnőttek 41°C és 42°C közötti hőmérsékletű vízben szoktak fürödni.

Ez azt jelenti, hogy a fürdő hőmérsékletét mindig ellenőrizni kell. A víznek kényelmesen melegnek kell lennie, de nem forrónak!

Még szintén kedvelheted...