Hogyan ültessünk gyümölcsfát?

Ha van egy kiskertünk, akkor azt sok mindenre használhatjuk. Szinte az első ténykedésünk a füvesítés. Ez azért jó, mert ennek az eredménye nagyon hamar látható, és ettől máris rendezettnek tűnik a kertünk. Azonban érdemes mást is tenni, hogy szép és hasznos is legyen a kert, ezért kialakíthatunk egy kis veteményest is a hátsó részen, illetve virágos kertet a ház körül.

De amit semmiképp ne hagyjunk ki, az a gyümölcsfa ültetése.

Milyen gyümölcsfát válasszunk?

Érdemes gyümölcsfát ültetni, mert akkor a saját termésű gyümölcsünket fogyaszthatjuk. Garantáltan sokkal finomabb, zamatosabb, ízletesebb lesz, mintha a piacon vásárolnánk. A fát csak egyszer kell megvenni, és évekig élvezhetjük a gyümölcsét – és ezt most szó szerint kell érteni!

A gyümölcsfákat ősszel kell telepíteni, de ehhez először tudnunk kell, hogy hova szeretnénk ültetni, ott milyen minőségű a talaj, mekkora a hely, milyenek a fényviszonyok. Tudnunk kell azt is, hogy hány fát szeretnénk. A diófáknak nagy a helyigénye, a szilva, vagy almafa kisebb helyen is jól elvan. Vannak törpe változatok is, azokról a szüret is könnyebb lesz.

Igyekezzünk az ültetéssel, hogy még a fagyok előtt a végleges helyükre kerülhessenek.

Készítsük elő a talajt, legyen gyommentes. Majd ássunk egy gödröt, aminek az alját szórjuk meg komposzttal, ebbe helyezzük a gyümölcsfát, melynek gyökeréről a sérült részeket vágjuk le. Szórjuk vissza a földet, és alaposan locsoljuk meg. Ne feledkezzünk meg a következő napokban sem a locsolásról. Tömörítsük egy kicsit a földet, és rendszeresen töltsük fel.

A gyümölcsfa nevelése

Nem elég megvenni és elültetni, gondoznunk is kell azt. Jó pár év munkája szükséges az ültetéstől ahhoz, hogy a gyümölcsfa termőre forduljon. Ehhez például rendszeresen metszeni kell. Amikor még fiatal a fa, akkor ezt a munkát végezhetjük metszőollóval, de később használhatunk ágvágót is. Az idősebb, nagyobb fák metszéséhez, fiatalításához, lombjuk levegősebbé tételéhez előfordulhat, hogy láncfűrész szükséges, mert fontos, hogy egyenes, határozott metszéssel távolítsuk el a vastagabb ágakat, hogy ezzel minél kisebb sérülést okozzunk a gyümölcsfának.

Még szintén kedvelheted...