7 egyszerű módja a kutyákkal való játéknak a beltérben

Az esős és téli napoknak otthon a kutyával nem kell unalmasnak lenniük. Rengeteg szórakoztató tevékenységgel tarthatja  fenn a jó kedvet! Különben is, ki mondta, hogy csak kint  lehet játszani a kutyákkal?

Ha ön is azok közé az állatos anyukák vagy apukák közé tartozik, akik nehezen tudják lefoglalni szőrmókjukat, akkor biztosan a legjobb helyen jár. Tudjuk, hogy milyen kihívás lehet ilyen módon gondolkodni, ezért döntöttünk úgy, hogy létrehozzuk ezt a bejegyzést.

Az unatkozó kutyák gyakran bajba kerülnek. Hogy miért? Nos, ha nem  adnak nekik semmi szórakoztató  feladatot, akkor maguknak keresnek elfoglaltságot. Ezért lesz lyukas a cipője, vagy talál szétszórt szemetet a padlón!

A velük való játék nemcsak élénkíti és boldoggá teszi őket, de segít enyhíteni az olyan romboló szokásokat, mint a rágás vagy a túlzott ugatás. Ráadásul testileg és szellemileg is megmozgatja őket.

Ezt szem előtt tartva, íme hét egyszerű módja annak, hogyan játszhatunk  kutyákkal a beltérben:

Bújócska

A kutyája  imád  keresgélni  dolgokat? Ha igen, akkor biztosan imádni fogja a közös bújócskát! A kutyák ugyanis természetes vadászok!

Parancsolja meg a kutyájának, hogy üljön le egy szobában, míg ön elrejtőzik egy nehezen megtalálható helyre, például egy szekrénybe vagy a fürdőszobaajtó mögé.  Miután elhelyezkedett, kiáltsa  a nevét vagy egy felszabadító szót, és várja meg, hogy megtalálja önt  .

Tudja, mi tenné még izgalmasabbá a játékot? Ha többen is csatlakoznának a mókához!

Ha vannak gyerekei, vagy átjönnek önökhöz a barátaik, mindenképpen hívja őket is. Mindenki jól fog szórakozni, az biztos.

Alternatív megoldásként elrejthetjük magunk helyett a finomságokat. Rejtsük el őket jó rejtekhelyeken: a kanapé alatt, egy fiókban, az ablakpárkányon vagy a függöny mögött. Érdemes egyszerűen kezdeni azzal, hogy egy-két finomságot, jutalomfalatot jól látható helyre teszünk ki, mielőtt a többit az imént említett helyekre rejtettük.

Ezzel csiszolhatjuk a vadászati készségeiket, rávehetjük őket, hogy kedvükre szaladgáljanak odabent, és finom falatokkal elégíthetik ki a pocakjukat! Mi mást kérhetnének még?

A „Melyik kéz” játék

Játék a kutyákkal, miközben fejlesztjük a szaglásukat?  Igen, kérem!

A „Melyik kéz” egy egyszerű tevékenység, amelynek során a kutyájának ki kell találnia, hogy melyik kézben van a jutalomfalat. De lehet az a kutyakaján kívül valami más is, például apróra vágott gyümölcsök és zöldségek. A sárgarépa valójában kiválóan alkalmas szaglómunka-tréningre, ha esetleg nem tudta volna.

Ha a megfelelő kézre helyezi a mancsát, nyissa ki, és adja oda a jutalomfalatot. Ha a rossz kezet választják, ne hagyja, hogy elkedvetlenedjen. Ehelyett folytassa a játékot, amíg el nem fogynak a finomságok. Ki tudja, lehet, hogy a kutyája mester szimatolóvá válik, mire a játék véget ér.

Akadálypálya

Bár egy beltéri akadálypálya felállítása sok időt és erőfeszítést igényelhet, a négylábú kedvence számára minden bizonnyal nagyon szórakoztató lehet. Engedje el a fantáziáját, hogy olyan akadályokat találjon ki, amelyek mentálisan és fizikailag is stimulálják a kutyáját.

Íme néhány háztartási tárgy, amelyet felhasználhat az akadályok kialakításához:

  • Egy doboz, amelynek két nyitott vége van a kúszáshoz.
  • Egy erős zsámoly vagy tejesláda az egyensúlyozáshoz.
  • Egy labda vagy frizbi az elkapáshoz.
  • Egy szék, amely alatt futni vagy ugrálni lehet.
  • Egy rúd, amely két dobozon vagy zsámolyon egyensúlyoz, hogy át lehessen ugrani rajta.
  • Egy hulahoppkarika az átugráláshoz.

Ha még nagyobb kihívást szeretne állítani, bátorítsa kutyáját, hogy úgy fejezze be a pályát, hogy közben végig egy kutya játékot cipeljen. Meglepődhet, hogy mire lesz képes!

Rejtvények

Vegye rá a kutyáját, hogy a szokásosnál is többet dolgozzon, ha rejtvényt ad neki, amit meg kell oldania. A neten rengeteg puzzle-játék található kutyáknak, de akár saját maga is, kognitív játékot készíthet számára.

A kartondobozok, például üres WC-papír gurigák vagy papírtörlő-gurigák jó jutalomfalatkák készítéséhez. A tubus belsejében mindenhova kenjünk krémsajtot vagy mogyoróvajat. A kutyának ki kell nyalnia a jutalomfalatot, miközben meg kell akadályozni, hogy a tubus elguruljon vagy összenyomódjon.

Ha ez könnyű feladatnak tűnik kutyája számára, növelheti a kihívást a cső végeinek behajtásával. Így csak akkor tudja megszerezni a jutalomfalatot, ha beletép a kartonba.

Ne felejtse el lefagyasztani a csövet és tartalmát, mielőtt átadná a kutyusának.

Húzóháború

A kutya nem tud nemet mondani a klasszikus kötélhúzásra, ami egy másik kiváló beltéri tevékenységgé válik.

Nem csak arra jó, hogy értelmes játékot folytassunk vele, de jó szellemi és fizikai gyakorlat is lehet. És ami a legfontosabb, ez egy szuper szórakoztató módja a hozzánk való kötődésnek.

Azzal ellentétben, amit egyesek hisznek, a kötélhúzás nem teszi agresszívvá a kutyát. Attól, hogy hagyja őket nyerni, még nem fogják dominánsnak érezni magukat.

Sőt, épp ellenkezőleg – ha hagyjuk, hogy nyerjen, az csak arra készteti, hogy még többet játsszon (valószínűleg azért, hogy ezúttal te nyerj?). Mi több, a tanulmányok szerint azok a kutyák, akik a gazdájukkal kötélhúzást játszanak, engedelmesebbek és nagyobb önbizalommal rendelkeznek.

Az egyetlen szabály, hogy a kutya tudja, hogy abba kell hagynia a huzakodást, amint a fogai a kézhez érnek.  Ja, és ha rosszkedvűek, még ne kezdje el a játékot!

Tanítsa meg a kutyájának az egyes játékok nevét

A kutyának nem kell túlbuzgónak lennie ahhoz, hogy fel tudja idézni a játékok nevét. Tulajdonképpen úgy is megtaníthatók, hogy játékot csinálunk belőle.

Kezdje egy bizonyos játékkal, és játék közben adjon neki nevet. Néhány perces gyakorlás és dicséret után kutyája valószínűleg ezt az elnevezést fogja társítani a kiválasztott játékhoz. Ugyanígy járjon el a többi játékával is.

Ezután tegye próbára a memóriakészségüket azzal, hogy az összes játékot egy dobozba teszi. Mondjon ki egy nevet, hogy kutyája az adott nevű játékot válassza ki a dobozból. Minden helyes válaszért jutalmazza meg őket jutalomfalattal.

Tanítsa meg a kutyáját arra, hogy segítsen a házimunkában

Bár ez nem igazán játék, a kutyák élvezik a házimunkák elvégzését, különösen, ha az jutalomfalatokkal jár.

Ez lehet például olyan, mint megtanítani a kutyát arra, hogy hozzon el néhány olyan tárgyat, amit általában használ, például a papucsát vagy akár valamit a hűtőből. Azt is megtehetjük, hogy játék után feltakaríttatjuk velük a játékaikat, vagy egyszerűen bármilyen rendetlenséget a padlón.

Van egy kutyája, aki egyben a személyes segítője is? Minden háziállat-tulajdonos irigyelni fogja!

Ez aztán a csomagolás!

Ezzel a hét tevékenységgel a kutyája otthon is jól fogja érezni magát. Az esős vagy téli szezon többé nem lesz bosszantó! Ha tetszett a cikk látogasson el oldalunkra, további érdekességekért.

Még szintén kedvelheted...