Tudnivalók a csőszivattyúkról

Amennyiben egy ingatlan használói, vagy tulajdonosai vagyunk, akkor alighanem volt már szerencsénk valamilyen típusú szivattyú használatához. Ezek között számos típust megtalálhatunk, amik más-más feladatra lehetnek alkalmasak. A szivattyúk közötti könnyebb tájékozódás érdekében ezért most kifejezetten a búvár, vagy csőszivattyú témakörrel foglalkozunk és összegyűjtünk pár tudnivalót a csőszivattyúkról.

Mire szolgál a csőszivattyú?

A csőszivattyút, vagy ahogy gyakran nevezik még búvárszivattyút az esetek többségében akkor alkalmazzák, amikor nagyobb mélységből (kútból, aknából) szükséges a vizet a felszínre emelni. Éppen emiatt ez a típusú szivattyú egyaránt elterjedt otthoni felhasználásban és ipari, például mezőgazdasági szektorokban is. Amennyiben például öntözni szeretnénk növényeinket és rendelkezünk ingatlanunkon egy kúttal, akkor abból egy ilyen szivattyú segítségével könnyen felszínre hozhatjuk a szükséges vízmennyiséget.

Hogy működik egy búvárszivattyú?

A csőszivattyúk a merülő motoros szivattyúk körébe tartozik, ami azt jelenti, hogy használat során bele kell merítenünk a szivattyút a vízben, amit ki szeretnénk szivattyúzni. Ennek a kialakításnak a lényege, hogy a szivattyú körüli víz lényegében folyamatosan hűti is az eszközt a túlmelegedéstől.

Emiatt azonban mindenképp tisztában kell lennünk az érintett kút, vagy akna teljes mélységét, illetve az úgynevezett üzemi vízszintjét is.

Előbbi amiatt fontos, mert a túlságosan mélyre helyezett szivattyú működésében zavart okozhat a túlságosan nagy víznyomás, ami vízbetörést eredményezhet, ami mondanunk sem kell komoly üzemzavart is okozhat a berendezésben.

A kút üzemi vízszintjének szem előtt tartása több okból is fontos. Egyrészt ezzel biztosítható, hogy a szivattyú hűtése biztosított legyen, másrészt a megfelelő emelőmagasságú szivattyú kiválasztásánál is szem előtt kell tartanunk, hogy honnan mekkora mennyiségű vizet kell felemelnünk.

Összegezve

Egy búvárszivattyú tehát komoly segítséget jelenthet bárkinek az ingatlanok körül, akár otthoni, akár ipari területeken is.

Még szintén kedvelheted...