locsolás

Pénztárca- és környezetbarát kertészkedés két lépésben

Minden leendő vagy profi kertész tudja, hogy a száraz időszakokban kiemelten fontos az öntözés. De hogyan oldhatnánk meg úgy, hogy közben a bolygónkat is védelmezzük?

Jó hír azoknak, akik nem szeretnének a jövőben több csapvizet használni, és a lehető legjobb tápanyagot nyújtanák szeretett növényeik számára: íme az ingyenes és környezettudatos esővíz, ami kiváló erre a feladatra! 

A csapvízzel történő öntözés mellett, amit egyébként számos növény nem tolerál és idővel még drágább lehet, létezik egy olcsóbb lehetőség: gyűjtsük össze az esővizet esővízgyűjtő tartályba, és használjuk fel okosan a kertünk öntözésére. Köztudott, hogy minden növénynek elegendő mennyiségű vízre és tápanyagra van szüksége a növekedéshez, a feladatot pedig az esővíz tökéletesen teljesíti.

Többféle módon is gyűjthető az esővíz

Annak érdekében, hogy ne pazaroljuk el az értékes esővizet, több lehetőség kínálkozik: az ereszcsatorna-rendszert irányítsuk az esővízgyűjtőbe, amit érdemes árnyékos helyen tartani és letakarni. Figyeljünk arra is, hogy az öntözést nem ajánlatos a déli órákban végezni, hiszen ilyenkor van a nap a legmagasabban és a víz nagyon gyorsan elpárolog. 

A legjobb időszak az öntözésre a kora reggeli vagy késő esti órák. A munka megkönnyítése érdekében hasznos lesz egy locsolótömlő beszerzése – a megfelelő minőségű tömlő hosszú éveken át segítheti a kerti munkánkat. Napjainkban több típusú locsolótömlő közül választhatunk. A kertészeti webshopokban rendkívül egyszerűen beszerezhető, különböző anyagú és méretű szerszámok között válogatva.

Tipp: Locsoláskor a növények levelei lehetőleg maradjanak szárazak, ellenkező esetben égési sérülések keletkezhetnek! 

Ne öntözzük túl gyakran a növényeket: ha ritkábban, de bőségesen végezzük a locsolást, a növények több gyökeret növesztenek, ezáltal a talaj mélyebb rétegeiben rögzülnek. Ennek eredménye, hogy a jövőben jobban ellenáll a szárazságnak!

Még szintén kedvelheted...