Mit tehetünk wc dugulás ellen?

Mindannyiunk rémálma, hogy nem tudjuk lehúzni a wc-t, esetleg még el is árasztja a mellékhelyiséget a szennyvíz. Ne essünk pánikba, a kisebb dugulásokat jó eséllyel orvosolhatjuk néhány egyszerű házi praktika segítségével.

Ha tudjuk, mi okozza a dugulást, könnyebben el tudjuk hárítani azt, illetve meg is előzhetjük a bajt. A háztartásokban leggyakrabban az alábbi okok állnak a probléma hátterében:

Túl sok wc papírt használtunk és próbáltunk lehúzni egyszerre. Ez elakadhat a lefolyócső hajlataiban és eltorlaszolhatja azt. Ha erre az egyszerű dologra figyelünk, máris sokat tettünk egy fürdőszobai vészhelyzet megelőzéséért.

A darabos ételmaradékok szintén feltorlódhatnak a csőrendszerben és eltömíthetik azt. Bármennyire is egyszerűbbnek tűnik itt megszabadulni a felesleges konyhai hulladéktól, sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha azt inkább a szemetesbe dobjuk. Ugyanígy nem tanácsos a használt olajat a vízvezetékbe önteni, hiszen megtapadhat a vezetékek falán, hosszú távon szintén dugulást okozhat. Emellett a használt olaj erősen környezetszennyező, néhány csepp akár ezer liter vizet is beszennyezhet. Gyűjtsük inkább külön a fáradt olajat, a töltőállomásokon ingyenesen megszabulhatunk tőle.

Gyakran előfordul, hogy wc illatosító vagy egyéb tárgy esett a wc-be, ennek köszönhető a dugulás. Ilyenkor elő a gumikesztyűvel, halásszuk ki a wc csészéből, ahelyett, hogy lehúzni próbálnánk – ezzel csak súlyosbíthatjuk a problémát. Érdemes gondot viselni a megelőzésre is, ez ugyanis hathatósan képes csökkenteni a rezsiszámlákat is.

Duguláselhárítás házi módszerekkel

Ha minden elővigyázatosság ellenére mégis megtörtént a baj, az alábbi módszerekkel próbálkozhatunk házilag:

Pumpa: mindmáig a legelterjedtebb és leghatásosabb eszközünk kisebb dugulásoknál, különösen hatásos lehet, ha pumpázás előtt forró vizet öntünk a wc-be. Ügyeljünk rá, hogy legyen kéznél egy felmosó vödörrel, ugyanis a hirtelen visszafolyó víz eláraszthatja a fürdőszobát.

Természetes háztartási szerek: sokan a citromsav, a szódabikarbóna és az ecet varázslatos hatására esküsznek – ezek a háztartásban széles körűen használható szerek jó szolgálatot tehetnek nekünk egy wc dugulás esetén is, ráadásul általában minden otthonban kéznél vannak. Ha sikerrel jártunk, megelőzhetjük a későbbi dugulásokat  egy egyszerű módszerrel: öntsünk kis ecetet és sót a wc csészébe, majd öblítsük le forró vízzel. Mivel az ecet kiváló vízkőoldó, így fellazíthatjuk a lefolyó csőben kialakult esetleges lerakódásokat és elejét vehetjük egy ismételt dugulásnak.

Lefolyótisztító szerek: a háztartási boltokban a dugulás elhárító szerek széles skálája található, ezek azonban a mosdók, mosogatók, kádak és zuhanyzók eldugulásánál lehetnek hasznos segítségeink, wc esetében kevésbé hatákonyak. Semmiképp ne próbálkozzunk a granulátummal, ez ugyanis összegyűlhet a lefolyócső hajlatainál és tovább ronthat a duguláson. A folyékony változatok azonban egy kisebb blokkot hatékonyan képesek feloldani.

Ha mindezek ellenére a dugulás továbbra is makacsan kitart, kénytelenek vagyunk profi szakember segítségét kérni. Az interneten vállalkozók hosszú sora hirdeti magát, de ha megbízható szakembert keresünk, érdemes először az ismeretségi körünkben referenciákat gyűjteni, ugyanis érhetnek kellemetlen meglepetések. Mielőtt kihívnánk a szerelőt, telefonon mindenképpen tisztázzuk a díjazását, van-e kiszállási díj, valamint óradíjban dolgozik-e vagy sikerdíjjal. Ha hétvégén, éjszaka és ünnepnapokon van szükségünk sos segítségre, kénytelenek vagyunk sürgősségi felárral is kalkulálni.

Még szintén kedvelheted...