Miért fontosak a játékok, és hogyan segítik a gyermekek fejlődését?

A játék a gyermek tanulásának, fejlődésének alapja. Játék közben önbizalmat épít, szeretve, boldogan és biztonságban érzi magát, fejleszti a fizikai és szociális készségeket, gondoskodik a környezetről, gyakorolja a nyelvet és a kommunikációt és még sok más.

Gyermekfejlesztési szakértők kifejtik, hogy a játék különböző érzékszervi, fizikai és kognitív élményeket ad a gyerekeknek. A tapasztalat kapcsolatokat épít ki az agyban, ami segíti a gyermekek testi, kognitív, szociális és érzelmi fejlődését.

Néha gyermeke imádni fog veled játszani, máskor viszont szívesebben játszik egyedül a játékaival. Gyakran keres olyan gyerektársaságot, amellyel megoszthatja kedvenc fa játékait , például teherautókat, kirakós játékokat és egyebeket. Mindez normális és jó, mert minden ilyen interakciónál más-más dolgot tanul és gyakorol a gyerek. Milyen előnyei vannak a különböző típusú játékoknak?

Különböző típusú gyermekjátékok

A kisgyermekek számára a strukturálatlan játék a lehető legjobb módja. Ez egy olyan tevékenység, amely egy adott időpontban a gyermek érdeklődésétől függően történik. Nem tervezett, és lehetővé teszi a gyermek számára, hogy a saját tempójában mozogjon, használja a képzeletét, és nem ismer határokat.

Példák a strukturálatlan játékra:

 • önálló kreatív játék vagy más személlyel együtt, beleértve a művészi vagy zenei tevékenységeket;
 • képzeletbeli játékok – például házak készítése dobozokból vagy takarókból, ruhák felöltése vagy sminkelése.
 • új vagy kedvenc játszóterek felfedezése, például szekrények, hátsó udvarok, parkok, játszóterek stb.

Részese lehetsz gyermeked strukturálatlan játékának – vagy nem. Néha nem kell mást tennie, mint a megfelelő irányba mutatni gyermekét – a ruhákhoz vagy a padlón szétszórt fajátékokhoz, vagy egy zsírkrétával és papírral ellátott asztalhoz. Néha lehet, hogy egy kicsit aktívabbnak kell lenned. Például: „Mit szólnál a ruhákkal való játékhoz? mi szeretnél lenni ma?

A felépített játék más. Szervezettebb, meghatározott időben vagy térben játszódik, és nagyobb gyermekek számára is alkalmas.

Példák a strukturált játékra:

 • vízzel való ismerkedés kisgyermekeknek vagy úszásoktatás nagyobb gyerekeknek;
 • mesemondó csoportok a helyi könyvtárban;
 • tánc-, zene- vagy drámaórák minden korosztály számára;
 • kártyajátékok;
 • kicsit nagyobb gyerekeknek módosított sportágak, mint krikett, kosárlabda, labdajátékok stb.

Strukturált és strukturálatlan játék lehetséges beltéren vagy kültéren. A szabadtéri játék lehetőséget ad a gyermeknek felfedezni, aktív lenni, tesztelni a fizikai határokat – és hibázni. És tanulni belőlük, és fontos élettapasztalatot szerezni.

Újszülöttek és csecsemők: ötletek a fejlődés elősegítésére

Te vagy a legjobb játék a babák számára. Ahogy az arcodra néz, és hallja a hangodat, mosolyogni fog és örülni fog. Ez is egy játék.

A következő ötleteket próbálhatod ki a kicsivel közös játék tevékenységekhez:

 • Zene, dalok, gyengéd simogatás a baba hasán éneklés közben. Ezek a tevékenységek fejlesztik a hallást és a mozgást.
 • Gyengéd kullancsok vagy különböző textúrájú tárgyak, például toll, sár, fém vagy hab, esetleg fajátékok: fejlesztik a tapintást.
 • Mutasson különböző méretű, színű és formájú tárgyakat: ezek ösztönözhetik gyermekét, hogy elérje és megragadja. Korának megfelelőnek kell lenniük.
 • Labdák, fajátékok vagy dobozok: kúszni, állni és sétálni a gyereket.

Nagyon fontos a rendszeres hasplasztika és padlójáték. A hason eltöltött idő segíti a baba izomerejének és kontrolljának fejlesztését. Azt is lehetővé teszi számára, hogy más szemszögből lássa és fedezze fel a világot.

Ha gyermeke nem akar játszani

Előfordulhat, hogy gyermeke nem akar játszani. Lehet, hogy túl sokáig fáradt vagy unja ugyanazt a tevékenységet. Ez normális, és általában nincs miért aggódnod.

De néha a játék hiánya – vagy a játék iránti érdeklődés hiánya – fejlődési rendellenesség jele lehet.

Fontolja meg, hogy beszéljen gyermeke egészségügyi szakemberével vagy tanárával, ha:

 • Kisgyermekét kevésbé érdeklik a játékok, vagy nem funkcionálisan használja a játékokat – például csak az érdekli, hogy egy játékautó kerekeit forgatja, ahelyett, hogy körbevezetné a szobában, mint más hasonló korú gyerekeket;
 • Az óvodás gyermekét nem érdekli, hogy más gyerekekkel vagy egyedül játsszon.

A játék rendkívül fontos a gyermek fejlődésének minden szakaszában. Bár ez idővel fejlődik, fontos számunkra, hogy szülőként figyelemmel kísérjük, bátorítsuk és támogassuk a gyermekek kreatív elfoglaltságait, miközben felfedezik a világot.

Még szintén kedvelheted...