Az új AirPods 3 IPX4 vízállósággal rendelkezik

A harmadik generációs AirPods egyik újdonsága, hogy víz- és porállóak IPX4 tanúsítvánnyal. Nyilvánvalóan a szakterület laikusai számára, ha látjuk ezt a hivatkozást, első dolgunk az, hogy felkeressük a Google-t, és rákeresünk, hogy mi a fenét jelentenek ezek a rövidítések.

Így megspóroljuk a keresést, és elmagyarázzuk, miből áll ez a tanúsítvány, és megnézzük, milyen messzire fér el az új AirPods. Azt javaslom, hogy ne tegyük ki őket annak a határnak, amit a norma megjelöl.

A harmadik generációs AirPods egyik újdonsága, hogy IPX4 tanúsítvánnyal rendelkeznek izzadság- és vízállók. Azok számára, akik nem vagyunk mérnökök, nézzük meg, mit jelentenek ezek a rövidítések, és megtudjuk, mit hoz az új AirPods 3.

Mi az IP minősítés?

Az IP a behatolás elleni védelmet jelenti. Az IEC 60529 nemzetközi szabvány határozza meg egy tárgy vízállósági értékeit és azok tanúsításának módját. Meghatározza a készülék víz- és porállóságát.

A besorolás az IP betűkkel kezdődik , ezt követi a szilárd anyagok elleni védelem numerikus besorolása, a második szám pedig a folyadékok hasonló besorolása. A szilárd anyagok általában porrészecskéket, a folyadékok pedig vizet vagy izzadságot jelentenek.

Például: az iPhone XR IP67 besorolású , ami azt jelenti, hogy akár 30 percig is biztonságosan tartózkodhat a víz alatt 1 méteres mélységben. Az iPhone 12 vagy iPhone 13 például még jobb védelmet nyújt, mivel IP68 -as . Hosszú ideig védve vannak a nyomás alatti víz hatásai ellen.

Fülbe helyezhető és porálló fejhallgatóként  csak folyadékok ellen tanúsítottak, elsősorban az izzadság miatt. Ezért jelenik meg az X az IP után. Ez azt jelenti, hogy nincs „tesztelve” por szempontjából, és nem rendelkezik „minősítéssel”.

Ez azt jelenti, hogy a 3 AirPodhoz hasonlóan ezek is IPX4 tanúsítvánnyal rendelkeznek, pormentességük nincs tanúsítva, folyadékokért pedig 4-et kapnak. Nézzük meg, hány szint van az említett vízállósági tanúsítványban, és így megtudjuk, mit bír ki az AirPods 3.

Vízzárósági szintek

  • IPX0 : A készülék egyáltalán nem rendelkezik védelemmel.
  • IPX1 : A készülék ellenáll a függőlegesen csöpögő víznek, például esőnek.
  • IPX2 : Biztonságosan ellenáll a függőlegesen csöpögő víznek, akár 15 fokig megdöntve is.
  • IPX3 : Ezzel a besorolással nyugodtan feltételezheti, hogy a tanúsítvánnyal rendelkező készülék 30 fokos szögben fröccsenő vízzel rendben lesz.
  • IPX4 : Bármilyen szögből kifröccsenő víz nem károsítja a készüléket.
  • IPX5 : Ez a besorolás védelmet jelent az alacsony nyomású vízsugár ellen bármilyen szögben. A készülék csap alatt mosható.
  • IPX6 : Ezen a szinten még akkor is biztonságosak, ha bármilyen szögből nagynyomású vízsugárnak vannak kitéve.
  • IPX7 : Ez az eszköz legfeljebb 30 percig védett lesz az 1 méteres vízbe merítéstől, ha megfelel az említett tanúsítványnak.
  • IPX8 : Ez a besorolás azt jelenti, hogy a készülék hosszú ideig védett a nyomás alatti víz hatásai ellen.
  • IPX9 : Maximális víz elleni védelem. Az ilyen besorolású készülék kis távolságokon képes ellenállni az erős, magas hőmérsékletű vízsugaraknak.

Mindez azt jelenti, hogy az AirPod-ok tökéletesen ellenállnak az esőnek és az izzadságnak, minden probléma nélkül. De nem lehet velük úszni. Legalább IPX8 kell hozzá.

Még szintén kedvelheted...