Mire jó a házassági szerződés?

A házassági vagyonjogi szerződés megkötése az utóbbi években hazánkban is egyre gyakoribbá vált. Ennek többek között az is az oka, hogy egyre több a válás, a házassági fogadalom, a „holtomiglan-holtodiglan” nem tart örökké, és már a házasulandó felek ennek tudatában szeretnék biztosítani maguknak azt, hogy ne veszítsék el a házasságba bevitt vagyont.

Ahhoz, hogy a házassági vagyonjogi szerződés érvényes legyen, olyan magánokiratba kell foglalni, melyet az ügyvéd ellenjegyez.

Ha nem kötnek szerződést

Amennyiben a házasulandók nem kötnek házassági vagyonjogi szerződést, akkor a törvény azt a felet fogja védeni, akinek nincs keresőtevékenysége, illetve akinek kisebb a jövedelme.

Tehát szerződés hiányában a házasság alatt a törvényes vagyonjogi rendszer előírásai érvényesülnek, azaz a különvagyonon kívül minden közös, amit a házasság alatt egymástól függetlenül, vagy pedig együtt szereztek.

Házassági szerződés előnye

A házassági vagyonjogi szerződés megkötésével azonban nem a törvényi előírások lesznek az irányadók, hanem a felek által megkötött szerződés. A szerződés megkötése, aláírása előtt mindenképp érdemes jogi tanácsadás keretében átbeszélni a tervezetet, hogy a szerződés valóban olyan legyen, amivel mindketten azonosulni tudnak. A szerződés bármikor megköthető, nemcsak a házasság előtt, de a házasság alatt bármikor.

Ebben a szerződésben a felek már előre rendelkezhetnek a későbbi vagyoni viszonyaikról is. Gyakran kikötik a teljes vagyonelkülönülést is, mely azt jelenti, hogy egyik fél vagyonszerzése sincs hatással a másikra.

Alapesetben a házastársak felelősek a másik fél tartozásáért – a házassági vagyonjogi szerződéssel ez kizárható. Ennek különösen akkor lehet nagy jelentősége, ha az egyik fél nem is tud a másik tartozásáról.

A házassági vagyonjogi szerződés elősegíti, hogy amennyiben válásra kerül sor, annak anyagi következményei senkit ne érjenek váratlanul, mert manapság egyre gyakoribb a hitelfelvétel, melynek komoly kamatvonzata is van.

Bonyolíthatja a helyzetet, ha a megelőző kapcsolatokból is származnak utódok. Egy haláleset kapcsán a házassági vagyonjogi szerződéssel kivédhető lehet a hagyatéki eljárás miatti pereskedés.

Még szintén kedvelheted...