körömgomba a lábon

Makacs, makacsabb, legmakacsabb: körömgomba!

A körömgomba gyakori állapot, amely gyakrabban érinti a lábkörmöket, de a lábújjak is veszélyben vannak. A szakorvosok onychomycosisnak nevezik őket. Ha a fertőzés a lábujjak közötti bőrt és a lábbőrt érinti, akkor tinea pedis lehet (más néven „lábgomba”)

Miért jelenik meg a körömgomba?

A köröm- és körömgombát számos különböző típusú gomba (élesztőgombák vagy penészgombák) okozhatja, amelyek a környezetében és a testében élnek. Legjellemzőbb okuk a dermatofiták nevű gombák. 

Még a körömlemez vagy a környező bőr integritásának minimális megzavarása is lehetővé teheti, hogy ezek a mikroorganizmusok bejussanak a körömbe, és fertőzést okozzanak.

Senki sem mentes egy ilyen eseménytől, de bizonyos embercsoportokat nagyobb a kockázata a gombás körömfertőzéseknek. Ide tartoznak azok a felnőttek, akiknek a körmei törékenyebbek és sérülékenyebbek, valamint a következő betegségekben szenvedők:

  • Cukorbetegség
  • Gyengült immunitás
  • Keringési problémák (például károsodott perifériás keringés)
  • Tinea pedis (ún. lábgomba vagy lábgomba) – jelenlegi vagy a múltban
  • Túlzott izzadás (hiperhidrosis)

A körmöt vagy a bőrt érintő trauma, valamint bőrproblémák, például pikkelysömör

Az olyan foglalkozások és hobbik, amelyek gyakori mezítláb vizes nyilvános helyeken, például uszodákban, edzőtermekben, fürdőkben és gyógyfürdőkben való gyakori tartózkodással járnak, szintén fokozottan veszélyeztetettek.

Természetes gyógymódok a körömgomba ellen

A körömgomba elleni legerősebb gyógyszer általában a szájon át bevehető, vényköteles gombaellenes szerek. 

Bár hatékonyak, ezek a készítmények nem kívánt mellékhatásokat okozhatnak, a fejfájástól az ízérzés elvesztésen át a hányingerig és hasmenésig. Nem alkalmasak terhes nők és májproblémákkal küzdő betegek számára sem.

Ezért sok fogyasztó szívesebben kezeli a gombát természetes módszerekkel, amelyek közül néhányat tudományos bizonyítékok is alátámasztanak:

  • Teafaolaj: A teafa gombaellenes és antiszeptikus tulajdonságait alaposan tanulmányozták, és számos klinikai vizsgálat kimutatta, hogy jól működik a körömgomba kezelésében. Naponta kétszer alkalmazzák közvetlenül az érintett területen egy fülpálcikával.
  • Masszázs gél kámforral és eukaliptusszal: bár elsősorban a megfázás és influenza tünetei enyhítésre használják, az ilyen típusú termékek tartalma hatékonysá teszi őket a gombák elleni küzdelemben. Ezt a tényt egy 2011-es vizsgálat is megerősítette, amely arra a következtetésre jutott, hogy a gélnek „pozitív klinikai hatása” volt az onychomycosis kezelésében.
  • Oregánóolaj: az oregánóolaj gazdag timol vegyületben, amely tudományosan igazolt gombaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. A teafaolajhoz hasonlóan használják, és a két olajat gyakran kombinálják. Ne feledje, hogy alkalmazása irritáció és allergiás reakciók kockázatával jár.
  • Olíva kivonat: az olajfa leveleinek egyik hatóanyaga az oleuropein – egy olyan vegyület, amely amellett, hogy képes felvenni a harcot magas vérnyomás ellen, gombaellenes és antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik.

Még szintén kedvelheted...