a famous landmark with sculptures in the building

Ausztria eltörli a koronavírus-járványra vonatkozó szigorításokat

A kormány egy sajtótájékoztatón megerősítette azt a hírt, hogy Ausztria feloldja a COVID-járvány alatt bevezetett szigorításokat.

Karl Nehammer kancellár szerint ez a döntés hosszas és körültekintő folyamatot igényelt, amit kellő körültekintéssel végeztek a hozzáértő szakemberek. A kormány tájékoztatása alapján a döntés úgy született, hogy egy bizonyos időintervallumban megfigyelték a korházak általános helyzetét. A jelek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a kórházakban már nincs katasztrofális állapot, amit nehezen lehetne kezelni. Ennek magyarázata, hogy a legutóbbi hullámban megjelent Omicron variáns bár valóban könnyebben fertőz, de a legtöbb esetben a fertőzés nem okoz olyan szövődményeket, ami kórházi felügyeletet kívánna maga után.

A miniszterelnök a tájékoztatón azt is részletezte, hogy ez a megszüntetés nagyot lendületet okozhat a vendéglátóiparnak, a személyzetnek és a vendégeknek egyaránt, hiszen az éttermek és más helyek éjfél után is szabadon működhetnek (hiszen eddig be kellett zárni), és a kormány lehetővé teszi a szórakozóhelyek újranyitását egyaránt.

Sokkal könnyebb lesz az éttermek látogatása

Az éttermek működésével kapcsolatban Nehammer kancellár azt is kiemelte, hogy ezentúl sokkal könnyebb lesz az éttermekbe való látogatás, mivel az oltatlanok is igénybe vehetik, illetve a nem létfontosságú státuszú boltokat is látogathatják, ami sokaknak fellélegzést jelent. Bár oltásra nem, negatív COVID-tesztre szükség lesz.

Wolfgang Mueckstein egészségügyi miniszter elmondta, hogy egyszerűbb lesz az Ausztriába való beutazás, mert a be nem oltott személyeknek csak a közelmúltban végzett negatív COVID-tesztet kell felmutatniuk.

A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy a kilenc osztrák tartomány önállóan eldöntheti, hogy teljesíti-e a javasolt eltörléseket, vagy szükség esetén fenntartja a korábbi szigorításokat. Bécs például megragadta a lehetőséget, és továbbra sem engedi, hogy beoltatlan vendégek hasonló szolgáltatásokat vegyenek igénybe.

Az intézkedések miatt sokan kíváncsiak, mi lesz a védőoltásokat előíró törvényjavaslattal, hiszen a kormány korábban kötelezővé tette volna.

Még szintén kedvelheted...